De Herrijzenis van de Feniks
De feniks is een prachtige goddelijke en mysterieuze vogel uit eeuwenoude mythologie.
De Grieken geloofden dat dit fabeldier in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Bovenin een boom zou de Feniks dan een nest van kruiden maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zou hij opnieuw geboren worden.
De Latijnse dichter Ovidius schreef hier ook over in een gedicht. Na vijfhonderd jaar geleefd te hebben zou de feniks hoog in een palmboom een nest van schors, kruiden en mirre maken. Als hij erin genesteld zat vloog het nest in brand en de geur van de kruiden namen dan de ziel van de oude feniks mee. Het lichaam verbrande en er herrees een kleine feniks uit zijn as. Hierin nam de oude ziel weer plaats om weer 500 jaar voort te leven, waarna zich deze cyclus steeds opnieuw zou herhalen.
In Harry Potter and the Chamber of Secrets ontmoet Harry Fawkes, de huisfeniks van Dumbledore. Dumbledore vertelt hem dat een feniks zware lasten kan dragen, trouw is en dat zijn tranen kunnen genezen. De naam "Fawkes" verwijst waarschijnlijk naar Guy Fawkes die 4 november 1604 heeft geprobeerd om met 36 vaten buskruit het Engelse parlementsgebouw op te blazen. Ter herinnering hiervan vieren de Engelsen elk jaar op 5 november Guy Fawkes-dag en steken poppen van stro, zogenaamde "Guy’s", in brand.
  In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld en de Chinese Feniks (de Fenghuang) is een fabeldier waarin het mannelijke (Feng) en het vrouwelijke (Huang) verenigd zijn als Yin en Yang.
 Het Christelijke geloof zag in de Feniks het symbool van de herrijzenis.*In de tuin van het paradijs, onder de boom der kennis, stond een rozenhaag. Hier, in de eerste roos, werd een vogel geboren, zijn vlucht was als die van het licht, heerlijk was zijn kleur, heerlijk zijn zang.*
***

0 reacties: