De Mythe Van De Eenhoorn

De mythe van de eenhoorn stamt uit een eeuwenoud verleden.
Net als de Griffioen, de Draak en de Sirene is de geschiedenis van de eenhoorn gehuld in een mystiek die moeilijk te doorgronden is. Wat is er zo bijzonder aan de eenhoorn, en waar ligt de oorsprong van dit mysterieuze dier? Omstreeks 2600 voor Christus leefde er in China een wezen dat de naam K'i-lin droeg.

Dit is de eerste eenhoorn waar iets over bekend is.

K'i-lin verschilde nogal van het beeld dat men zich tegenwoordig vormt bij de gedachte aan een eenhoorn. Het wezen had het lijf van een hert, paardenhoeven, een ossenstaart en een hoorn van zestig centimeter op haar voorhoofd. Deze vreemdsoortige combinatie van tal van beesten stond symbool voor vrede en voorspoed.

In de heraldiek staat het dier voor dapperheid en strijdlust. Maar de middeleeuwers zagen de eenhoorn meer als een wild en ontembaar dier, die alleen getemd kon worden wanneer hij een onbevlekte maagd zag.De eenhoorn staat op diverse wapenschilden, ook het gemeentewapen van Menaldumadeel in Friesland is versierd met een eenhoorn.
De eenhoorn bestaat ook als sterrenbeeld, het sterrenbeeld is bijna onzichtbaar. Meestal wordt het beeld als modern gezien omdat het aan het begin van de 17e eeuw voor het eerst zou zijn beschreven, maar waarschijnlijk hebben oude astrologen het al eerder gezien.


***


0 reacties: