Trollen
Scandinavië met zijn eindeloze bossen, fjorden, rotsen en spiegelende meren. Daar in het hoge noorden ligt de geboortegrond van de Trollen. De Trollen uit Noorwegen zullen voor de meeste mensen het bekendst in de oren klinken. In Noorwegen vind je zelfs een Trollenroute, één van de mooiste routes van dat land. De keus aan souvenirs van Trollen is in alle soorten en maten te vinden, het is een handelsmerk van de Noren (zoals het monster van Loch Ness dat voor de Schotten is), om de nodige toerisen aan te trekken.
Zelf ben ik ook eens in Noorwegen geweest en ik kan ook zeker bevestigen dat het inderdaad een mooi land is met een schitterend natuurgebied.


Hoewel verhalen over Trollen van elkaar kunnen verschillen, zijn er toch een aantal overeenkomsten. Over het algemeen houden ze van het donker, wonen veelal in grotten en tussen gesteente. Het zonlicht kunnen ze niet verdragen, zouden ze zich daar toch in begeven veranderen ze in steen. Ze zijn groter of veel groter dan mensen, kwaadaardig en niet al te slim.

Er zijn volksverhalen dat er in de vroegere eeuwen priesters waren die stukken land, fjorden en rotstreken zegenden tegen Trollen, maar lieten bewust een aantal gebieden ongezegend omdat ..de slechten ook een plek behoorden te hebben..

Een aantal Trollen die bekend zijn uit legendes of verhalen zijn o.a. "Grendel", van
"Grendel en Beowolf", de Trollen uit de het boek van o.a. J.R.R. Tolkien (The Lord of the Rings), deze is later met succes verfilmd door Peter Jackson en wellicht ken je ook het boek "De Kabouter" met tekeningen van Rien Poortvliet en de tekst van Wil Huygen.
Door hen worden ze beschreven als domme, primitieve, lichtgelovig maar tegelijk wantrouwende, stinkende, oerlelijke wezens met een neus als een komkommer.
Je kunt dus wel zeggen dat het beeld wat men over het algemeen heeft over De Trol, niet al te positief is.
***

0 reacties: