* * *

Author: bumblebee / Labels:CERBERUS
Nog een bekend mythisch wezen uit de klassieke oudheid is Cerberus, de wachter van de onderwereld. Kerberos, voor de Grieken, was een angstaanjagend wezen in de gedaante van een hond, met drie koppen een slangachtige staart en volgens sommige bronnen bevonden zich op zijn rug ook slangen. Een beet of de adem van Cerberus was giftig en de slangen konden een ieder die hem aanschouwde in steen veranderen.
(wellicht familie van Medusa?)

Door de vereniging van de monsterlijke reus Typhon (Seth), en Echidna (Delphyne) een vrouwelijk serpent, de vader en moeder van meerdere afgrijselijke monsters, werd Cerberus geboren. Cerberus speelde ook belangrijke rol in het verhaal over de twaalf werken van Herakles.
De twaalfde opdracht voor de Griekse held was het vangen van de hellehond. Hades, de god van de onderwereld, sprak zijn goedkeuring over het plan uit, mits Herakles af zou zien van het gebruik van wapens en de hond in leven zou laten. Nadat Herakles de rivier Styx had overgestoken om bij de ingang van de onderwereld te komen wist hij Cerberus met zijn blote handen te overmeesteren en nam hem mee naar zijn opdrachtgever Eurystheus. Uiteindelijk bracht Herakles de hond Cerberus weer ongedeerd terug naar de ingang van de onderwereld waarmee zijn laatste werk voltooid was.


Cerberus is in de oude mythologie, maar ook in de christelijke beeldende kunst, de bewaker van de onderwereld. Aan de ingang aldaar zat de machtige waakhond Cerberus om de doden te beletten de onderwereld te verlaten, maar ook om de levenden ervan te weerhouden het dodenrijk te betreden zodat de balans tussen die twee werelden in evenwicht bleef.
***
3 reacties:

Anoniem zei

goed gedaan zeg. bedankt nu heb ik weer info voor me verslagje!

bumblebee zei

Graag gedaan "Anoniem", fijn dat je van dit uitgelichte stukje uit de "Mythologie" gebruik kunt maken. ;)

Anoniem zei

bekankt voor de goede info thnx!!!!