* * *

Author: bumblebee / Labels:MEDUSA

Het verhaal van Medusa stamt wederom uit de Griekse Mythologie. De legende verteld dat Medusa een bijzondere mooie sterfelijke vrouw was en *een* van de drie Gorgonen, dit waren dochters van de Zeegoden Phorkys en Keto. Haar schoonheid wekte ook de interesse van Poseidon, de God van het water, en in één van de tempels van de Godin van de heldere hemel Athena, bedreven zij de liefde. Dit was echter een grote misstap en Medusa haalde zich hierdoor de toorn van Athena op haar hals.

Athena nam wraak door Medusa in een afzichtelijk wezen te transformeren. Haar prachtige haren hadden plaats gemaakt voor een nest kronkelende slangen. Verder zou ze koperen klauwen hebben gekregen en haar gezicht, met name haar tanden en tong, zou het uiterlijk van een slang hebben. Bovendien zou ook een ieder, mens of dier, die haar aankeek veranderen in steen.
                                                

Athena’s wraak was echter nog niet volledig want  ze besloot om de Griekse held Perseus, die deze ondoordachte taak op zich had genomen om de eer van zijn moeder te verdedigen, te helpen Medusa’s leven te beëindigen. Dit lukte hem uiteindelijk door zijn spiegelend schild tussen hem en Medusa te houden waardoor ze zichzelf zag en daardoor in steen veranderde.
 Het hoofd van Medusa, schonk Perseus aan Atena die dit tevreden aan haar eigen schild bevestigde zodat zij met dit machtige wapen haar vijanden kon verstenen.


Met dit verhaal wilden de Grieken eens te meer duidelijk maken wat er met de mens kan gebeuren als je de Goden boos maakt. Een sterfelijke die de kwaadheid van een God over zich uitriep, zou onmiddellijk daarvoor gestraft worden en in het bedenken van een passende straf konden de Goden schijnbaar erg creatief zijn.
***

1 reacties:

Anoniem zei

heel erg bedankt dit helpt mij voor mijn spreekbeurt over Griekse goden