* * *

Author: bumblebee / Labels:

(On)Vriendelijke Kleine MannetjesDe Kabouter

De kabouter of Gnoom, is een figuur die in talloze sprookjes en andere volksverhalen voorkomt. Het is een klein vriendelijk mannetje met veelal een (rode) puntmuts. Kabouters bevinden zich vaak in de omgeving van mensen, maar houden zich wel voor hen verborgen. Ze hebben het vermogen om zich onzichtbaar te maken zodat ze zich toch onder de mensen kunnen begeven zonder gezien te worden.

De Kabouters verrichten voor de mensen allerlei klusjes en ontvangen daar dan graag een kleine vergoeding voor. Ook voor zieke en gewonde dieren spelen de kabouter een belangrijke rol omdat ze over een grote kennis van geneeskrachtige kruiden beschikken, waarmee ze de getroffen dieren dan graag helpen.
Een keerzijde van dit vriendelijke mannetje is wanneer men hem slecht zou behandelen, dan kunnen ze zich als een soort kwelgeest gaan gedragen...
Goblin of Aardmannetje

 
Goblins of Aardmannetjes, zijn in het Germaanse volksgeloof geesten die onder de grond of in de heuvels en bergen wonen en een kleine, gedrongen gestalte hebben. Ze brengen voorspoed en verrichten in stilte werk voor de mensen, maar wreken zich als zij geplaagd worden.

In Vlaanderen worden de Aardmannetjes ook wel Alvermanneks genoemd en in Noord-Brabant blijken aardmannetjessagen verbonden te zijn aan urnenvelden.
In andere verhalen worden Goblins weer omschreven als kabouterachtige mannetjes die niet veel goeds in de zin hebben en hun eigenschappen verwant zijn aan Trollen en Reuzen.

Brownies


Brownies zijn onzichtbare bruine elfen, of over het algemeen vriendelijke huis Goblins die in boerderijen in Schotland leven. Terwijl de bewoners van het huis waar de Brownies leefden sliepen, deden ze allerlei klusjes en werkzaamheden gedurende de nacht voor hun. Brownies zijn beschermende wezens en raken in de loop van de tijd gehecht aan de families waar ze verblijven. Wanneer een familie waar een Brownie huist zou gaan verhuizen, gaan zij met hun mee.
Als er met kwade bedoelingen met de Brownie omgegaan word of als hun geld voor het werk wat ze verrichten word aangeboden, verdwijnt hij zonder een spoor achter te laten. Alleen kinderen, door hun onschuldige aard, kunnen de Brownies zien, maar dat weerhoud ze er niet van om de volwassen mensen te helpen.

Gremlins


Gremlins zijn geesten die een interesse en aanleg voor mechanische apparatuur hebben. Van deze wezens werd verteld dat zij vaak verantwoordelijk waren voor storingen en ongelukken aan (met name) vliegtuigen. In de tweede wereldoorlog gingen er tussen Britse piloten verhalen rond dat Gremlins ongelukken veroorzaakten.
Oorspronkelijk waren de Gremlins vriendelijk tegenover de mensen en hielpen ze uitvinders en ingenieurs met het bouwen van bepaalde machines of gereedschappen, maar wanneer de mensen alle eer daarvoor gingen opstrijken, waren de Gremlins diep beledigd en sindsdien werken ze tegen ons.
Hoe een Gremlin er uitziet is niet helemaal duidelijk omdat er in de loop der jaren steeds meer fantasiewezens zijn opgedoken met de naam Gremlin (waaronder ook de Gremlin van de regisseur Steven Spielberg.)

Leprechaun 


Een Leprechaun word omschreven als een soort kabouter met een roodkleurige baard uit de Ierse folklore. Veelal is hij gekleed in groen kostuum en draagt hij een klaver op zijn hoge hoed. Voorheen waren de Leprechauns goede vrienden van de mens maar wegens hun plagerige aard werden ze uiteindelijk verdreven.
Leprechauns leven in harmonie hebben normale namen en leven praktisch zoals de mens, in een rustige omgeving met veel natuur. De Leprechauns kenden maar weinig variatie in hun beroepen, ze waren namelijk allemaal schoenmaker.
Dan heb je natuurlijk nog de fabel dat er een Leprechaun aan het eind van een regenboog een de ketel met goud bewaakt. Als je dan die Leprechaun zou kunnen vangen, geeft hij je in ruil voor zijn vrijheid de ketel met goud.

Dwergen


Aanvankelijk werden de dwergen volgens de Noordse mythologie geschapen uit steen en zand en hun menselijke eigenschappen en hun verstand kregen ze pas later. Dwergen spelen een belangrijke rol in de Germaanse en Noordse mythologie, zo werd namelijk de hamer ' Mj Inir' van Thor, de God van de donder, door de dwergen Brokk en Eitri vervaardigd. Door dergelijke ambachtskunsten staan de Dwergen bekend.

De bouw van de Dwerg is klein en stevig en ze dragen lange baarden. Veelal wonen de Dwergen ondergronds en zijn ze meesters in de mijnbouw en metaalbewerking, met name blonken ze uit in de smederij. Bijlen en strijdhamers werden bij voorkeur gebruikt als er gevochten moest worden.

Pixies


Pixies of Pigsies zijn kleine mensachtige wezens met puntige oren die vooral leven in de heidegebieden rond Cornwell en Devon, in het zuiden van Engeland. Volgens de mythen waren Pixies oorspronkelijk druïden die zich verzette tegen het Christendom maar doordat ze zich bleven verzetten werden ze in de loop van de tijd kleiner.

Een andere mythe verteld ons dat ze een bepaalde groep mensen waren die na hun dood niet goed genoeg waren om naar de hemel te gaan, maar ook niet slecht genoeg voor de hel en waren daardoor gedoemd om voor eeuwig op de aarde rond te dolen. Ze hielden er van om mensen te laten schrikken door met objecten rondom hun huis te gooien. Met gestolen paarden maakten ze ook nachtelijke tochten over de heide. Anderzijds werkten Pixies hele nachten hard in de velden om een maaltje bij elkaar te verdienen.
**
Al deze bovengenoemde kereltjes, is een greep van kleine wezens uit de Fantasy wereld waarvan er ongetwijfeld nog meerdere van zijn. Maar hier wou ik het even bij laten..
***

3 reacties:

Anna zei

ik heb een tijdje geen internet gehad vanwege de verhuizing...en nu zag ik jouw reactie op mijn blog...heel leuk, dank je!

toen dacht ik ik zal eens even op jouw blog op visite gaan en toen zag ik deze nieuwe blog van je....
wat leuk! ik ben ook zo'n fantasy fan en ben ook dol op sprookjes...helemaal in mijn straatje dus ben ik je gaan volgen!
groetjes....

bumblebee zei

Leuk dat je gereageerd hebt en ik had eigenlijk ook wel verwacht dat dit Blog bij jou in de smaak zou vallen..

Josien zei

Wat een leuke post! Misschien wonen er in Zweden ook wel Pixies....
Ik laat het weten als ik ze tegenkom ;-)